Kamp 2019

10 juni 2019
Kamp 2019

Vrijdag 7 juni was het dan eindelijk zover we gingen op VOS kamp! Na maandenlange voorbereidingen en wachten was het dan eindelijk zover. De jongste jeugd ging vrijdagavond rechtstreeks naar het kampterrein in Leusden, terwijl de jongens en meiden van de B jeugd werden afgezet bij de enige Pyramide van Nederland.

Op het kamp aangekomen werden de tenten meteen ingenomen door bergen tassen en vooral veel chips en snoep en maakte de jongste jeugd zich meteen thuis. De B jeugd had inmiddels bij de Pyramide een rode sporttas gevonden met een slot eraan en een raadsel om de code te kraken. Helaas heeft de jeugd tegenwoordig genoeg misdaad films /series gezien om het slot zonder code te kraken. Uit de sporttas kwamen 16 rugzakken gevuld met een A4tje, wat te drinken, eten en lampje. De A4tjes op de juiste manier verbonden toonde een kaart om zo de weg naar het kamp te vinden. In tegenstelling tot sloten kraken heeft de jeugd van tegenwoordig geen kaas gegeten van kaart lezen.

Inmiddels was het op het kamp donker genoeg geworden om met het eerste spel voor de overige kids te beginnen. In een stukje donker bos zaten 6 vreemde dieren verscholen die de groepjes in de juiste volgorde moesten vinden. Zo moesten ze op zoek naar de zeldzame roepie-roepie vogel, de wit gestippelde joehoe uil, het mekkerende wolschaap, de grijze trompet olifant, de bonte klopspecht en de gekke wilde koe. Vooral deze laatste liet de kids regelmatig schrikken met z’n geloei. Als extra handicap vloog er ook nog een vervelende gekleurde papagaai rond die alle geluiden ook nog eens keer nadeed.

Gelukkig werden alle dieren gevonden in het bos en konden we rond middernacht weer terug naar ons kampement.  Hier zaten we net in alle rust aan nog wat chips te knabbelen, tot opeens, na ruim 4 uur gelopen te hebben over een luttele 7 kilometer, de B-jeugd eindelijk arriveerde.

Na een korte en onstuimige nacht door de harde wind, was het de volgende dag tijd om eens ouderwets te gaan kwartetten. Niet zomaar kwartetten maar boskwartetten. Hierbij krijgt elke groep een eigen gebied wat ze moeten verdedigen tegen indringers die hun spullen willen stelen. De uiteindelijke bedoeling is dat je van 1 bepaald voorwerp een kwartet bij elkaar heb verzameld. Er werd naar hartenlust gestolen, getikt, gerend en verzameld.

Na dit inspannende spel ging de lunch er dan ook in als koek en waren de energielevels weer gevuld om aan het middagspel te beginnen. Echter de weergoden hadden er nog niet zoveel zin in en lieten dit duidelijk merken met een paar flinke regenbuien. Maar ja na regen komt zonneschijn en zo konden we met een kleine vertraging toch beginnen aan het Zweedsrenspel.

Er waren over het hele kampterrein 40 vragen verstopt die de kids met 2-tallen in voor hun de juiste volgorde moesten vinden en beantwoorden. Na veel heen en weer geren was het alweer tijd voor het avondmaal waarna iedereen zich kon gaan klaar maken voor de disco avond.

Na de prijsuitreiking van het Zweedsrenspel ging het van links naar rechts op de dansvloer. 1 voor 1 werden de teams naar hun tent gebracht om na de inspannende dag te gaan genieten van een welverdiende nachtrust. Echter de B jeugd mocht nog niet gaan slapen (dat doen ze sowieso niet). Voordat ze de hele nacht mochten gaan chillen in hun tent, moesten deze eerst nog even een moord oplossen in het zeer professioneel opgevoerde moordspel door de aanwezige leiding.

Nadat bleek dat Rafael van der Staart, Helen TomTom om zeep had geholpen in het bubbelbad (lees opblaasbad), werd het langzaam maar zeker stiller op het kamp, om bij de eerste ochtend gloren alweer te ontwaken.

 

Na het ontbijt had de leiding besloten dat de kids een vrije ochtend hadden, echter deze moest wel benut worden om een act voor te bereiden voor de bonte middag.

Omdat de leiding hun act al snel voor elkaar had besloten ze dat het weer dusdanig goed was om het opblaasbad in het midden van het kampterrein neer te zetten en deze te gaan vullen met water. Na aardig wat ritjes met de bolderkar gevuld met emmers water zat het badje aardig vol.

Het duurde daarna niet lang voor er een heus watergevecht ontstond, waarbij vooral de oudste jeugd betrokken was en waarbij de jongere geamuseerd veilig uit hun tenten toe keek.

 

Nadat de waterplassen waren weggetrokken, werd er een echte tribune door de leiding gefabriceerd en werd de bonte middag afgetrapt met een spatzuivere vertolking van “the Lion sleeps to night” van de leiding. Deze act werd gevolgd door vele malen betere acts, zoals een optreden van de F jeugd ondersteund door de meiden van de B met “Hollywood”. De jonge jongens hadden een mooie rap geschreven, terwijl er ook nog een heuse proeverij voor een deel van de leiding was waarbij de sambal en de pindakaas overduidelijk favoriet waren. Daarna werd wederom een deel van de leiding ondervraagd met een Vos quiz waarbij diegene met de minste punten na de mummiedans in het opblaasbadje belandde. De jongens B “wanted to break free” maar 1 daarvan eindigde uiteindelijk ook weer met een nat pak in het badje. Tenslotte werden we nog getrakteerd op een spetterend dans optreden van de meiden B.  

Na deze zeer geslaagde middag werd het kampterrein omgetoverd tot een haute de cuisine barbeknoei restaurant en konden de kids genieten van een vers gegaarde frikandel, hamburger of sateetje.

 

Voor het avondprogramma moesten we nog even geduld hebben, want we moesten weer een stuk donker bos in. Hier was door de B-jeugd een mooi parcours uitgezet met een lint en waren ze inmiddels verkleed en verstopt er langs gaan zitten. Nu was het zaak voor de andere kids dit lint te volgen en heelhuids weer het bos uit te komen. Oftewel het was tijd voor de enge draad. Na veel geschreeuw en ontiegelijke veel muggenbulten rijker, zocht iedereen moe maar voldaan weer zijn tent op. En moe waren ze want de volgende ochtend bleef het erg rustig aan de ontbijttafel. Nadat we uiteindelijk toch iedereen hun tent hadden uitgetoeterd. Was het alweer tijd om de tenten op te ruimen. Nadat iedereen weer min of meer z’n eigen spullen in hun tassen heeft gekregen werd er nog een rondje gemidgetgolft door de jongste jeugd en gingen de oudsten nog een potje lasergamen in het bos.

Na de laatste gezamenlijke lunch werden de eerste ouders al op het kamp gesignaleerd en werd het dus echt tijd om naar huis te gaan.

 

Klik hier voor de foto's.